شاید خیلی از شماها در وبسایت های تحلیلی داخلی و خارجی دیده اید که گاهی اوقات از واژه Price Action (پرایس اکشن) استفاده می کنند و یا دیده اید که دوره های آموزشی آنلاین برای این روش تحلیلی برگزار می شود. خب مسلما ذهن کنجکاو شما به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که اصولا پرایس اکشن چیست و یا چرا بعضی معامله گران از این روش برای تحلیل بازار استفاده می کنند.
در این مطلب سعی داریم به سوالاتی از این دست پاسخ دهیم
پرایس اکشن یک تکنیک معامله گری و تحلیل بازار است که به معامله گر این امکان را می دهد تا تصمیمات خود برای انجام معاملات با استفاده از حرکات واقعی قیمت بگیرد. برخلاف دیگر تریدرها که با استفاده از اندیکاتورهایی که همیشه عقب تر از قیمت فعلی بازار هستند اقدام به تحلیل حرکات قیمت می کنند (توجه داشته باشید که اصلا منظور ما این نیست که استفاده از اندیکاتورها برای انجام تحلیل و معامله مناسب نمی باشد) اکثر اندیکاتورها از قیمت فعلی بازار عقب تر هستند و در واقع تحلیل اطلاعات گذشته قیمت را با استفاده از فرمول شان به شما نشان می هند.
معامله گر پرایس اکشن کیست ؟
معامله گری که از روش پرایس اکشن استفاده می کند را پرایس اکشن تریدر می گویند ( نگران نباش الان بیشتر توضیح میدم ) . این دسته از تریدرها همه چیز را ساده می بینند که در واقع روش بسیار موثری در معامله گری است. همه چیز را ساده ببین!
این تریدرها نوسانات قیمت، الگوهای نموداری، حجم معاملات و دیگر اطلاعات بازار را با یکدیگر ترکیب می کنند تا تصمیم بگیرند که وارد معامله شوند یا خیر. آنها به شکلی ساده و مینیمالیستی سادهگرایی یا به انگلیسی: Minimalism) به بازار نگاه می کنند. البته این به بدان معنا نیست که این بهترین روش برای تحلیل بازار است. استفاده از این روش به درک خوبی از بازار نیاز دارد تا تریدر بداند که بازار چگونه حرکت می کند و نظم درونی آن به چه صورتی است. اما چیز خوبی که این روش دارد این است که تقریبا در هر بازاری کار می کند. بازار سهام، فارکس، فیوچرز، طلا، نفت و … .
ناب ترین نوع از پرایس اکشن تریدرها به Tape Trader مشهور هستند. آنها برای انجام معاملات خود نیازی به چارت ندارند (البته شاید گاهی اوقات نگاهی هم به چارت بیندازند مخصوصا اگر موقعیت معاملاتی باز داشته باشند). آنها به دنبال مناطق حمایتی و مقاومتی برای کسب سود می گردند. ابزار اصلی آنها در پنجره Time و Sales خلاصه می شود و یا شاید هم پنجره Depth of Market؛ البته اگر بتوانند چند کار را با هم انجام دهند. هیچ چیز دیگری لازم ندارند.
انواع استراتژیهای پرایس اکشن !
یک استراتژی متداول پرایس اکشن شکست یا برکاوت (breakout) نام دارد.
در استراتژی برکاوت هنگامی که قیمت یک دارایی درحال حرکت با گرایش (tendency) خاصی است، اگر آن گرایش شکسته شود، به معاملهگر یک فرصت جدید معاملاتی را نشان میدهد.
شکستها یا برکاوتها در الگوهای قیمت مختلفی از جمله محدودههای رنج، الگوهای مثلث، سروشانه، و پرچم اتفاق میافتند.
شکست به این معنا نیست که قیمت بطور قطع در مسیر پیشبینیشده حرکت خواهد کرد، و اغلب هم حرکت نمیکند.
وقتی قیمت پس از شکست یک سطح، دوباره به سطح قبلی باز میگردد شکست شکست کاذب (false breakout) نام دارد و اغلب فرصت معاملاتی را در خلاف جهت شکست نشان میدهد.
شکستها میتوانند بزرگ یا کوچک باشند.
به هنگام وجود ثبات در قیمت، یا درواقع دورههای کوتاهی که حرکات قیمت در یک محدوده خاص نوسان میکند، شکستهای یک روند میتوانند پتانسیل سودی عالی ایجاد کنند.
در یکی دیگر از استراتژیهای پرایس اکشن، چگونگی شکل گرفتن میلههای قیمت در یک نوع خاص از نمودار بررسی میشود.
به عنوان مثال، هنگام استفاده از استراتژیهای کندل استیک (نمودارهای شمعی)، معاملهگران از استراتژیهایی مانند الگوی کندل (شمع) پوششی استفاده میکنند.
همچنین معاملهگران از محدودههای حمایت قیمت و مقاومت که به آنها فرصتهای معاملاتی خوبی میدهد بهره میگیرند.
محدودههای حمایت و مقاومت در مناطقی هستند که قیمت پیش از این میل به بازگشت داشته است. قیمت ممکن است در آینده به چنین محدودهایی واکنش نشان دهد.
مزایا و مشکلات پرایس اکشن
اگر از یک استراتژی پرایس اکشن آگاهی داشته باشید، معمولا نیاز به تحقیق بیشتر نخواهید داشت.
یک دارایی با شرایط خاص قیمتی که احتیاج دارید پیدا کنید یا منتظر شکل گرفتن آن شرایط باشید.
یک مزیت دیگر پرایس اکشن این است که شما با این استراتژی اغلب ورودها و خروجهای مطلوبتری در مقایسه با بسیاری از روشهای مبتنی بر اندیکاتور خواهید داشت.
با اینکه اندیکاتورها از قیمت به عنوان مبنای خود استفاده میکنند، اغلب مواقع سیگنالها را خیر دیر صادر میکنند و از پرایس اکشن جا میمانند.
با تمرکز صرف روی قیمت، به جای صبرکردن برای اطلاعاتی که قرار است از یک اندیکاتور جامانده به دست بیاورید، اطلاعات را در زمان واقعی به دست خواهید آورد.
خودکار کردن استراتژیهای پرایس اکشن دشوار است و این یک مشکل محسوب میشود. به این معنا که شما خودتان باید مراقب ایجاد الگوها باشید و معامله را نمیتوانید اتوماتیک کنید.
این برای اکثر افراد مشکل خاصی نیست، اما اگر میخواهید ربات معاملهگری بسازید که برایتان معامله کند، بسیاری از استراتژیهای پرایس اکشن با این فرآیند سازگار نیستند.
پرایس اکشن یک استراتژی کامل نیست.
همانطور که در سایر انواع استراتژیهای معاملاتی معاملات زیانده خواهید داشت، با استفاده از پرایس اکشن نیز برخی از معاملات شما موفق نخواهد بود.
با اینکه پرایس اکشن روی کاغذ عالی به نظر میرسد، تنها هنگامی متوجه عملکرد قیمت خواهید شد که خودتان وارد معامله شوید.
اگر قیمت بالاتر برود و شما خرید کنید، قیمت ممکن است کمی بعد شروع به افت کند.
هرگز نمیتوانید بطور کامل از چنین شرایطی اجتناب کنید. تنها مسئلهای که اهمیت دارد این است که بیش از آنچه در معاملات زیانده از دست میدهید در معاملات سودده سود کسب کنید.
یادگیری این کار به زمان و تمرین احتیاج دارد.
در آخر . . .
همه معاملهگران تازهکار از یادگیری معامله بر اساس پرایس اکشن سود میبرند.
یادگیری خواندن و تفسیر حرکات نمودار قیمت خود تبدیل به یک سیستم معاملاتی میشود و پیادهسازی سایر ابزارهای تحلیلی مانند اندیکاتورها نیز میتواند به شما کمک کند.
استراتژیهای پرایس اکشن بسیاری وجود دارند اما شما برای شروع فقط به یادگیری یک مورد احتیاج دارید. سپس تعداد استراتژیهایی که در آن مهارت دارید را بالا ببرید و بهترین مورد را براساس بازار و شخصیت خودتان انتخاب کنید.
پیش از یادگیری استراتژیهای بیشتر پرایس اکشن، با همان یک استراتژی به سود برسید.
معاملهگری بر اساس پرایس اکشن، تضمینکننده سود نیست. این کار فقط سبک بهتری از معامله را پیش پای شما قرار میدهد اما برای یادگیری به زمان و تمرین نیاز دارد.
بسیار مفید و عالی