1-1 بانکداری الکترونیکی شیوه ای از بانکداری است که در آن مشتری در کلیه ساعات شبانه روز و بدون حضور فیزیکی در شعب بانک با استفاده از سرویس های امن الکترونیکی که بانک در اختیار وی قرار میدهد ، از خدمات بانکی استفاده نماید
1-2 تاریخچه بانکداری الکترونیکی: افزایش حجم فعالیت موسسات مالی باعث گردید تا این موسسات ، استمرار روش انجام فعالیت های خود را به صلاح نبینند و به سمت اصلاح و نوآوری بر مبنای استفاده از فناوری های نوین روی آورند. استفاده از تجهیزات الکترونیکی و مخابراتی موجب شد تا امور بانکی با سهولت ، کارایی و سرعت بیشتری انجام شده و همچنین هزینه های عملیاتی مرتبط نیز کاهش یابد .
1-3 با پیشرفت فناوری ، موسسات مالی نیز از اواخر دهه 60 با بکارگیری رایانه ها ، بخشی از فعالیت های اصلی خود را مکانیزه و اتوماسیون عملیات بانکی را پیاده سازی نمودند .
با گذشت زمان سیستم های اطلاعاتی و بانکی مختلفی ایجاد گردید. با رشد هر چه بیشتر سیستم های جدید ، بانکها خود را در برابر تعداد زیادی سیستم مجزا و منفک از یکدیگر ( سیستم های جزیره ای ) دیدند که ادامه فعالیت را برایشان دشوار میساخت. بر این اساس ، نیاز به سیستمی یکپارچه که کلیه خدمات بانکی را از طریق پایگاه داده های متمرکز ارایه و مدیریت نماید بیش از پیش احساس گردید. بنابراین بانک ها به سوی استفاده از سیستم جامع متمرکز بانکداری ( Core Banking ) روی آوردند .
مزایا بانکداری الکترونیکی
١. مزایای سیستم در سطح ملی
استفاده از بانکداری الکترونیکی موجب کاهش آلودگی هوا ، مصرف سوخت و ترافیک ( بدلیل عدم نیاز به مراجعه حضوری مشتریان به شعب موسسات مالی ) ، کاهش هزینه های بهداشت و درمان، کاهش هزینه های چاپ اسکناس ناشی از فرسودگی اسکناس و … میشود .
٢. مزایا سیـــستم برای کاربر
( استفاده کننده که در اینجا ، همــان مــــشتری موســــسه مالی مــــی باشد ) کاهشهزینه های رفت و آمد ، جلوگیری از اتلاف وقت ، کاهش احتمال بروز بیماری ( بدلیل عدم نیاز به تماس با پول نقد و کمتر در معرض آلودگی قرار گرفتن ) ، سهولت استفاده از خدمات بانکی ، استفاده بهینه از زمان ، کاهش ریسک مخاطرات امنیتی ناشی از حمل پول نقد (مانند دستبرد ، سرقت، مفقود شدن پول و …)، استفاده از خدمات بانکی بدون محدودیت مکان و زمان و …
٣. مزایا برای موسسه مالی
کاهش هزینه های عملیاتی و هزینه تمام شده خدمات بدلیل عدم نیاز به شعبه فیزیکی ، امکان فعالیت و ارایه خدمات بدون محدودیت مکانی و زمانی ، افزایش منابع ، ممیزی و کنترل ساده تر تراکنش ها ، کاهش مخاطرات امنیتی ناشی از پول رسانی و …
مقایسه بانکداری سنتی با بانکداری الکترونیکی
بانکداری سنتی بانکداری الکترونیکی
بازار محدود ( از نظر مکانی ) بازار نامحدود ( از نظر مکانی )
ارایه خدمات محدود ارایه خدمات نامحدود
ارایه خدمات به یک شکل خاص ارایه خدمات بر اساس نیاز و سفارش مشتری
متکی بر شعب فیزیکی متکی بر تجهیزات و فناوری های نوین
کارکرد در ساعت اداری کارکرد بدون محدودیت زمانی
ساختار مبتنی بر کاغذ و نیروی انسانی ساختار مبتنی بر رایانه که باعث کاهش مصرف کاغذ و کاهش نیروی انسانی می شود .
درگاه ها و ابزارهای برداشت در بانکداری الکترونیکی
در بانکداری الکترونیکی صاحب حساب می تواند از طریق درگاههای بانکی متنوعی نظیر خودپرداز ، پایانه فروش( (POS ، تلفنبانک ، همراه بانک ، اینترنت بانک ، کیوسک و … و با استفاده از ابزارهای برداشت از قبیل دفترچه حساب ، کارت ، چک و … به موجودی حساب خود دسترسی داشته باشد.